Gå til hoved-indhold

Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord og Skibstømrerhuset

Adress

Skibsgade 37
9500 Mariagerfjord
Afstand: 1,94 Km

Kontakt

E-mail: info@hobrovaerft.dk
Telefon: 98 52 37 69
Mobil: 60 24 15 05
På havnen i Hobro kan I på Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord dykke ned i det maritime univers med træskibe, Mariager Fjords historie fra vandsiden og møde en sjælden gæst, der besøgte området i 2018. 

Skibstømrerhuset og Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord, beliggende i Hobro, er centrale knudepunkter for maritim historie og kultur i Danmark. Disse institutioner giver offentligheden en unik mulighed for at dykke ned i træskibsbygningens håndværk og historie, præsenteret på et historisk værft, der dateres tilbage til 1849. Faktisk er Hobro Værft Danmarks ældste stadig aktive træskibsværft. Værftet blev i sin tid opført af skibsbygger P. Møller fra København. I dets 175 års levetid har værftet været ejet af en lang række betydningsfulde skibsbygmestre. I 2008 blev værftet overtaget af Otto og Peter Leth, men drives i dag af skibsbygmester Peter Leth. 

Skibstømrerhuset fungerer ikke kun som et museum men også som et aktivt værft, hvor besøgende kan se håndværket i praksis. Huset og omgivelserne blev renoveret og udvidet i 2016 som en del af et større projekt for at integrere det gamle værft med det nye kulturcenter, hvilket giver en autentisk oplevelse af skibsværftsarbejdet og fremmer bevarelsen af maritime håndværkstraditioner​

Særlige maritime oplevelser

Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord er også kendt for sine årlige arrangementer såsom "Åbent Værft", hvor værftets aktiviteter og projekter bliver fremvist for publikum. Dette omfatter alt fra traditionel skibsbygning til restaurering af historiske fartøjer. Centret fremmer også lokale kulturaktiviteter og fungerer som et bindeled mellem byen og de fjordnære områder, styrkende både kulturel identitet og samfundsmæssig engagement​  

En særlig attraktion er den berømte sejhval, der strandede i Mariager Fjord i 2018, hvis skelet nu er udstillet i Skibstømrerhuset. Dette tilføjer en ekstra dimension til besøgsoplevelsen, da man både kan lære om skibsbygning og studere dette imponerende maritime væsen på tæt hold​.

Det Maritimt Kulturcenter er mere end et museum; det er et levende værksted og en kulturportal, der bevarer og formidler maritim historie og håndværk til nutidige og fremtidige generationer.

Værftsstien

Kulturcentret består foruden “Skibstømrerhuset”, også af en offentlig gangsti, kaldet “Værftsstien”, som strækker sig langs værftets arealer. Offentligheden har i åbningstiden direkte adgang til at følge med i arbejdet på værftet, hvorved formidlingen af det gamle håndværk bevares. Skibene der besøger værftet opnår stor eksponering ved at museets gæster får mulighed i at følge restaureringen, planke for planke.

Nogle af de træskibe, der i sin tid er blevet bygget på træskibsværftet - der tilmed er det ældste stadig aktive træskibsværft - er bygget efter den gamle klinkbyggerimetode. Dette håndværk, samt traditionerne bag, er anerkendt af UNESCO som levende kulturarv. Langs værftsstien kan I se nogle af disse skibe - bl.a. de sorte vikingeskibe, der tilmed forbinder vikingefortællingen til et andet UNESCO anerkendt sted - nemlig Fyrkat. I 2023 blev ringborgen Fyrkat, sammen med de fire øvrige ringborge i Danmark optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Hobro er i den grad en by, hvor historien vægtes højt og vikingerne lever videre. 

Udforsk den maritime stemning

Selve Skibstømrerhuset er åbent dagligt (fra påske til efterårsferien) fra kl. 10:00-16:00. Værftstien er åbent alle hverdage - stort set hele året rundt - i samme tidsrum. Der er gratis adgang til det hele. 

kilde: Skibstømrerhuset



<< Gå tilbage
Opdateret af:
Destination Himmerland  | info@destinationhimmerland.dk
Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord på Hobro Havn
Fotograf: AirView Danmark | Copyright: AirView Danmark
Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord på Hobro Havn
Fotograf: AirView Danmark | Copyright: AirView Danmark
Træskibet Georg Stage på besøg ved Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord på Hobro Havn
Fotograf: AirView Danmark | Copyright: AirView Danmark
Hobro Værft
Fotograf: AirView Danmark | Copyright: AirView Danmark
Nordisk Skudetræf 2023 på Hobro Havn
Fotograf: AirView Danmark | Copyright: AirView Danmark