Gå til hoved-indhold

Hvalen i Hobro og Mariager Fjord

Adress


9500 Mariagerfjord
Afstand: 2,09 Km

Kontakt

Hobro hvalen kom til Mariager Fjord

Tirsdag 27. november kom en uventet turist til byen. En sejhval, som det viste sig at være, svømmede om formiddagen rundt i den indre del af Mariager Fjord og det særprægede syn kom bag på mange.

Der gik dog ikke længe før hvalen kom lidt på afveje. Ved middagstid gik der meldinger om, at hvalen var kommet lidt for tæt på land – og det viste sig at den var strandet ved… ja, faktisk ved Nedre Strandvej.

Naturstyrelsen kom hurtigt til stedet - ligesom mange lokale borgere, der alle skulle have et glimt af det sjældne syn. Hvor tit ser man lige en hval i danske farvande? Og så endda i en fjord? Og kunne den reddes?

 

”Hvalen skal redes”

Beredskabsplanen for havpattedyr siger, at sådanne dyr ikke skal hjælpes. De søger for det meste mod lavere vande for at dø, og erfaringen viser, at selvom man får dem fri, så vil de på et senere tidspunkt igen strande et sted.

En vurdering fra en lokal vildtkonsulent fra Naturstyrelsen var da også, at hvalen måtte være syg, og derfor ville man ikke bruge kræfter på at få hvalen ud igen, idet man både kunne skade og stresse den. Naturen måtte gå sin gang.

Dette ville flere Hobro-borgere dog ikke finde sig i, og en modig kvinde tog sagen i egen hånd. Kun iført badedragt hoppede hun på en kold novemberdag ned til den tonstunge hval og begyndte at skubbe den fri. Dumdristigt, ville nogle mene, men det skulle vise sig at være en heltemodig indsats og umagen værd. To mænd gjorde hende selskab i den kolde fjord og med hjælp fra flere på land, der hjalp til med at flytte en stor båd, som hvalen var kommet lidt i klemme ved, lykkedes det dem at få hvalen fri så den kunne igen svømme frit i Danmarks Smukkeste Fjord.

Først så det ud til, at hvalen svømmede den rigtige vej. Man kunne lige ane nogle ”pust” og vandsprøjt ovre ved Blåkilde-området - ved den sydlige del af fjorden.

Men hvalen havde altså ikke fået nok af Hobro. Kort tid efter redningsaktionen svømmede hvalen nemlig direkte over til det Maritime Kulturcenter og ind i havnebassinet i Hobro igen.

 

Hobro hvalen – et majestætisk besøg

Hvalen forlængede sit ophold i Hobro med hele 10 dage og blev et tilløbsstykke uden lige. Alle dage stimlede folk sammen på havnen for at se det prægtige dyr. Flere gange troede man, at man kunne forudsige, hvor den ville dukke op i vandoverfladen, men den drilske hval fandt hele tiden en ny rute inde i havnen og begejstringen var stor  hver gang hvalen dukkede op i vandoverfladen for at trække luft.

Og til natureksperternes undren, så hvalen hver dag ud til at være frisk og fuld af energi. Den blev ved med at svømme rundt i havnebassinet og viste ingen tegn på sygdom.

 

En sej hval

I flere dage troede man, at hvalen var en vågehval, da disse bl.a. lever af fisk og gerne sild og der her angiveligt skulle være føde nok til hvalen. Takket være en række nærfotos viste sig imidlertid at være en sejhval, hvilket virkelig er en sjældenhed i Danmark. Sidst en sejhval blev set i Danmark var i 1980, hvor en sejhval strandede ved Nordals – og man fristes til at sige, at lokaliteten Als åbenbart tiltrækker sejhvaler.

Den første hval svømmede til øen Als i Sønderjylland og måske havde Hobro-hvalen også denne destination i tankerne. Hobrohvalen valgte i hvert fald at dreje skarpt til højre ude i Kattegat, da den nåede byen Als, ved udmundingen af Mariager Fjord. Om hvalen bare gerne ville til Als eller om den blot passerede Als Odde for at opleve Danmarks Smukkeste Fjord vides ikke. Men et pudsigt sammentræf er det da.  

 

Hvalen på land

2018 hvalen nåede at svømme rundt i Hobro Havn i 10 dage, inden den fredag 7. december blev fundet strandet og død ved Ørnedalsbugten ved Hobro.

To dage senere blev den 8 tons tunge hval så med hjælp fra både dykkere og skibe fragtet ind til Hobro.

Planen var at træskibet Jagten Valkyrien skulle have hvalen på slæb ind til Hobro Havn, hvor en kran så skulle løfte denl op på land. Det hele gik som det skulle og tusindvis af mennesker stimlede atter, for at overvære begivenheden. Skibstømrerhusets tag og trappe var proppet til randen med folk, og langs hele havnekanten stod folk klar til at se det prægtige syn, det er når en hval skal fragtes på land.

Sidst, der var samlet så mange mennesker på havnen, var da Skoleskibet Danmark tidligere på året besøgte Hobro Havn – samt i 2017, da Dronning Margrethe lagde til kaj med Kongeskibet Dannebrog.

Og majestætisk og smukt så det da også ud, da Valkyrien kom sejlende ind ad Mariager Fjord med den berømte hval fastgjort på venstre side af træskibet. Der var en fin og værdig måde at gøre det på, for den hval, som de sidste par uger har betydet en hel del for mange borgere i både Hobro og resten af Danmark. 

Det lykkedes at få hvalen på land, og alle der deltog i aktionen blev takket af de fremmødte borgere med klapsalver og respekt.

Hvalen blev lagt på en presenning ved Hobro Værft og alle der havde lyst, kunne i de efterfølgende dage få lov til at ”tage afsked” med Hobrohvalen og tilmed få den enestående mulighed det var at røre ved en ægte hval inden den tirsdag 11. december skulle obduceres og dissekeres.

 

Det blev en dreng

Tirsdag morgen kl. 10:00 gik flere eksperter i gang med at skære hvalen op foran et publikum, der begejstret kiggede på.

Undervejs fortalte eksperterne om flere af hvalens organer og viste dem frem til de fremmødte, der både bestod af skoleklasser og andre nysgerrige borgere.

Under obduceringen viste det sig, at sejhvalen var af hankøn og at der formentlig er tale om en ret ung hval – en nærmere aldersbestemmelse vil finde sted, når flere af delene bliver undersøgt på Aarhus Universitetshospital.

Hvalen var med sine 7,7 meter langt fra i nærheden af en fuldvoksen sejhval, der normalt er 12-14 meter lang.

Tilmed kan meget tyde på, at hvalen har haft en hjertefejl, og en hjertelæge, der var til stede, kunne konstater, at den havde en forsnævring på en hovedpulsåre. Om dette var dødsårsagen vides ikke endnu. Der skal nu forskes i de mange organer og dele, som eksperterne udskar, og forhåbentlig kan man komme tættere på den præcise dødsårsag, samt blive klogere på sejhvaler i det hele taget.

Skelettet er nu kørt til Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor det skal renses og udstilles.

Forhåbentlig kan vi i fremtiden låne skelettet af den afdøde Hobro-hval, så det kan blive udstillet i det område, hvor den valgte at ende sine dage.

Vi håber i hvert fald på at se Hobro-hvalen i Hobro igen.



<< Gå tilbage
Opdateret af:
Destination Himmerland  | info@destinationhimmerland.dk
Fotograf: Destination Himmerland
Fotograf: Destination Himmerland
Fotograf: Destination Himmerland
Fotograf: Destination Himmerland
Fotograf: Destination Himmerland