Gå til hoved-indhold

Vikingemuseet Fyrkat

Adress

Fyrkatvej 37B
9500 Mariagerfjord
Afstand: 3,41 Km

Kontakt

E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk
Telefon: 31994175
Mobil: 31990675
Tag med på en rejse tilbage til år 980, da Harald Blåtand regerede Danmark, og få et unik indblik i vikingernes liv hos Vikingemuseet Fyrkat.

Besøg Fyrkat Ringborg

Ringborgen består af den historiske ringborg Fyrkat fra 980 og Vikingegården, der er 9 rekonstruerede huse, der tilsammen danner en stormandsgård fra vikingetiden. Både beboelseshuse og værksteder er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag.

Fyrkat Ringborg blev udgravet i 1950’erne, og ved siden af borgen blev der fundet en gravplads med 30 grave med både mænd, kvinder og børn, men én kvindegrav skiller sig ud. Kvinden er gravlagt med usædvanlige smykker og genstande, som tyder på, at hun var en vølve – en troldkvinde fra den hedenske tro. Fortællingen om Fyrkatborgen og den gravlagte troldkvinde er derfor også fortællingen om Danmark i en brydningstid, hvor landets konge, Harald Blåtand vendte den gamle asa-tro ryggen og lod sig kristne.

Borgens og gravpladsens historie er formidlet i landskabet ved borgen, hvor man også finder et rekonstrueret langhus i fuld størrelse. Foruden Fyrkatborgen tæller attraktionen Vikingemuseet Fyrkat også en rekonstrueret stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Gården med besøgscenter og legeplads ligger en km fra borgen.

Historien om Fyrkat Ringborg

Placeringen af Fyrkatborgen i Onsild Ådal har ikke været tilfældig. I vikingetiden har det været muligt at sejle fra Kattegat ind gennem Mariager Fjord og helt op til Fyrkat. Fyrkat ligger desuden ved et overgangssted, hvor rejsende fra den nord-syd gående Hærvej gennem Jylland nødvendigvis måtte passere, så det har været muligt at kontrollere trafikken op gennem Jylland.

Fyrkatborgen blev som de øvrige danske ringborge anlagt efter et meget strengt geometrisk mønster. Borgens indre diameter er 120 meter. Omkring borgen blev bygget en 12 meter bred og over tre meter høj vold, der har haft en plankebygget front. Foran volden har der været en cirka syv meter bred og to meter dyb voldgrav.

Ved de fire porte var en træbygget åbning, hvorfra man gik ud på den plankevej, som delte borgpladsen op i fire lige store karréer. I de fire karréer lå fire ens huse omkring en kvadratisk gårdsplads.

Oplevelser for en viking

Vikingegården danner sæsonen igennem rammer om mange vikingeaktiviteter, fx. vikingetøj, brødbagning, uldarbejde, smedning og skydning med bue og pil. Se meget mere her om Vikingemuseet Fyrkat og aktiviteterne her.

2 besøgssteder på en billet!
Se priser og åbningstider her

Besøg også på Facebook: www.facebook.com/fyrkat

Lige uden for finder du den Mytologiske Legeplads - et skønt sted at boltre sig for børnene.

En del af UNESCO 

De fem ringborge i Danmark er blevet UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten.

I Himmerland har vi to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.

I september 2023 blev ringborgene en del af UNESCOs Verdensarvsliste-certificerede - og har dermed enestående betydning og betragtes som verdens kulturelle arv. Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.

 

Grøn rejse med bus og tog i Nordjylland

Det er nemt at komme rundt i Himmerland og resten af Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk

 



<< Gå tilbage
Opdateret af:
Destination Himmerland  | info@destinationhimmerland.dk
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen
Fotograf: Mette Johnsen